Goed voorbereid op zonvakantie

Zonnen & Advies

Wie een zonvakantie heeft geboekt, moet er rekening mee houden dat op de vakantiebestemming de zon vaak veel krachtiger schijnt dan bij ons. De huid moet dus de tijd krijgen om te wennen aan deze nieuwe situatie en voldoende bescherming op te bouwen. Doet u dit niet, dan kan uw huid gemakkelijk verbranden en dat is juist heel slecht. Gaat u verder nooit onder de zonnebank dan is het dus raadzaam om een paar zonnesessies te nemen zodat uw huid al bruin is. Een gebruinde huid zal veel minder snel verbranden. Zo kunt u straks zorgeloos genieten van de zon op uw
vakantiebestemming.

Voor je ongeboren baby heeft zonnen onder de zonnebank geen negatief effect. De uv- straling dringt niet door tot in de baarmoeder.
Als je zwanger bent, kun je onder invloed van hormoonveranderingen pigmentvlekken krijgen door uv-straling. Deze pigmentvlekken ontstaan op je wangen, voorhoofd, rond je ogen en op je bovenlip. Daarom wordt dit ook wel een zwangerschapsmasker genoemd (melasma). Soms ontstaan de pigmentplekken ook op andere plaatsen op je lichaam, zoals in je hals of op je armen. Het kunnen kleine, confetti-achtige vlekjes zijn of grote, grillige vlekken.

Een zwangerschapsmasker is niet schadelijk of besmettelijk en verdwijnt meestal vanzelf in de maanden na de bevalling, maar de meeste vrouwen vinden het wel erg vervelend. Sommige vrouwen krijgen hiermee te maken. Als je last krijgt, vinden wij dat je beter even kunt stoppen. De kans op een zwangerschapsmasker is groter bij vrouwen die al een (vrij) donkere huidskleur hebben.

Dit komt doordat het een drukpunt is. Dus de druk op dit deel is groot. Daardoor is de bloedsomloop erg slecht. Je kan er wat aan doen. Als je ligt, kan je één van je benen iets intrekken en opzei laten vallen. Daardoor verschuift de druk meer naar je bil. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop verbeterd wordt op dat punt en dan zal het beter bruin kunnen kleuren.

Een tatoeage kan, wanneer deze net gezet is benaderd worden als een helende oppervlakkige wond. Dit betekent dat je deze op een speciale manier moet behandelen de eerste weken om ervoor te zorgen dat deze op een mooie manier geneest. Het is dan ook raadzaam om de tatoeage de eerste paar weken af te dekken wanneer je in de zon komt. Mocht dit niet mogelijk zijn dan is zonnebrandcrème met een hoge factor een goed idee. De zonnebank kunt je het beste mijden totdat de tatoeage genezen is. Wanneer je na deze periode onder de zonnebank gaat met een tatoeage dan zijn er speciale zonnebankcrèmes beschikbaar, die de tatoeage
beschermen en zorgen dat de tattoo gehydrateerd blijft.